top of page
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon

Steak Sandwich με μανιτάρια & σάλτσα peppercorn


ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ STEAK SANDWICH ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ & ΣΑΛΤΣΑ PEPPERCORN
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ STEAK SANDWICH ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ & ΣΑΛΤΣΑ PEPPERCORN
ree

Δες πως απογειώνεται το κλασικό steak sandwich και μετατρέπεται σε ένα εντυπωσιακό πιάτο, ιδανικό ακόμη και για δείπνο με καλεσμένους. Αν και περιλαμβάνει αρκετά υλικά όπως καραμελωμένα κρεμμύδια, αρωματική μαγιονέζα με μυρωδικά και μια εντυπωσιακή σάλτσα Peppercorn, το καλό είναι ότι όλα μπορούν να ετοιμαστούν εκ των προτέρων. Την ώρα του σερβιρίσματος, το μόνο που μένει είναι να να σοτάρεις τη μπριζόλα σε δυνατή φωτιά, να την κόψεις και να στήσεις αυτό το απίστευτο sandwich.


ΥΛΙΚΑ

Για τη μαγιονέζα με μυρωδικά

  • ⅓ φλ. μαγιονέζα

  • 1 κ.γ. φρέσκος χυμός λεμονιού

  • 1 κ.γ. φρέσκος βασιλικός, ψιλοκομμένος

  • 1 κ.γ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

  • Μια πρέζα πιπέρι καγιέν

  • Αλάτι kosher & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια

  • 2 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

  • 1 μεγάλο κρεμμύδι (ισπανικό ή κίτρινο), κομμένο στη μέση κατά μήκος και σε λεπτές φέτες

  • Αλάτι kosher

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες


Για τη σάλτσα Peppercorn

  • 4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

  • 1 κ.σ. χοντροτριμμένο μαύρο πιπέρι

  • 1 εσαλότ (shallot), ψιλοκομμένο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 30 ml μπράντι ή κονιάκ

  • ½ φλ. ζωμός βοδινού

  • ¼ φλ. κρέμα γάλακτος

  • Αλάτι kosher, κατά προτίμηση


Για τα μανιτάρια

  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο

  • 1 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

  • 225 γρ. cremini μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

  • 1 κ.σ. φρέσκα φύλλα θυμαριού


Για το sandwich

  • 450 γρ. μοσχαρίσια μπριζόλα (rib-eye χωρίς κόκαλο, strip steak ή flat iron)

  • Αλάτι kosher & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

  • 1 μεγάλη μπαγκέτα, κομμένη κατά μήκος

  • Ελαιόλαδο

  • 2 φλ. ρόκα


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ / ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ


  • Ξεκινήστε με τη μαγιονέζα με μυρωδικά:

    Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη μαγιονέζα με τον χυμό λεμονιού, τον βασιλικό, τον μαϊντανό και μια πρέζα καγιέν, μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι κατά βούληση. Σκεπάστε και βάλτε στο ψυγείο μέχρι τη χρήση (μπορεί να διατηρηθεί έως 2 ημέρες).

  • Καραμελώστε τα κρεμμύδια:

    Σε μέτριο αντικολλητικό τηγάνι, ζεστάνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, αλατίστε ελαφρώς και μαγειρέψτε ανακατεύοντας περιστασιακά για 10–15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να πάρει χρυσαφί χρώμα. Στη συνέχεια, προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλα 10–20 λεπτά, μέχρι το κρεμμύδι να αποκτήσει βαθύ καραμελωμένο χρώμα. Αν κολλήσουν στο τηγάνι, προσθέστε 1–2 κουταλιές νερό για να ξεκολλήσουν. Αφήστε το στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι το στήσιμο του sandwich ή καλύψτε και φυλάξτε στο ψυγείο. Φέρτε το σε θερμοκρασία δωματίου πριν τη χρήση.

  • Ετοιμάστε τη σάλτσα Peppercorn:

    Σε ένα μέτριο τηγάνι, λιώστε το βούτυρο μαζί με τον χοντροτριμμένο μαύρο πιπερόκοκκο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο shallot και το σκόρδο, και σοτάρετε για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ρίξτε το κονιάκ και μαγειρέψτε μέχρι να εξατμιστεί σχεδόν όλο το υγρό. (Προαιρετικά: μπορείτε να το κάνετε φλαμπέ.) Προσθέστε τον ζωμό και την κρέμα γάλακτος, ανεβάστε τη θερμοκρασία μέχρι να πάρει βράση και στη συνέχεια χαμηλώστε και σιγοβράστε για 1–2 λεπτά μέχρι να δέσει ελαφρώς. Αλατίστε κατά προτίμηση και αφήστε τη σάλτσα στην άκρη σε θερμοκρασία δωματίου. (Μπορεί να ετοιμαστεί και από πριν, διατηρήστε τη σκεπασμένη στο ψυγείο έως 2 ημέρες και ζεστάνετε απαλά πριν τη χρήση.)

  • Σοτάρετε τα μανιτάρια:

    Ζεστάνετε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το ελαιόλαδο και το βούτυρο. Ρίξτε το σκόρδο και σοτάρετε για 30 δευτερόλεπτα, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να μυρίσει. Προσθέστε τα μανιτάρια και το φρέσκο θυμάρι. Αλατοπιπερώστε και αφήστε τα χωρίς να τα ανακατέψετε για 2–3 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα από τη μία πλευρά. Ανακατέψτε και συνεχίστε το σοτάρισμα για συνολικά 6–8 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ομοιόμορφα.


Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, ρυθμίστε τη θερμοκρασία της Traeger στους 232 °C και προθερμάνετε με το καπάκι κλειστό για 15 λεπτά.


  • Περάστε το θερμόμετρο κρέατος (leave-in) από τη μία πλευρά της μπριζόλας προς το κέντρο, παράλληλα με την επιφάνεια κοπής για ακριβή μέτρηση. Αλατοπιπερώστε γενναιόδωρα τη μπριζόλα από όλες τις πλευρές και προχωρήστε στο ψήσιμο.

  • Τοποθετήστε τη μπριζόλα απευθείας στη σχάρα της Traeger με το καπάκι κλειστό και ψήστε για 3–4 λεπτά από τη μία πλευρά. Αναποδογυρίστε και συνεχίστε το ψήσιμο μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία να φτάσει περίπου τους 52 °C για medium rare. Αποσύρετε από τη σχάρα και αφήστε το κρέας να ξεκουραστεί, η θερμοκρασία του θα συνεχίσει να ανεβαίνει ελαφρώς καθώς ξεκουράζεται.

  • Μεταφέρετε τη μπριζόλα σε ξύλο κοπής και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 5–10 λεπτά. Στο μεταξύ, αλείψτε τις κομμένες πλευρές της μπαγκέτας με ελαιόλαδο και τοποθετήστε τη με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω στη ζεστή σχάρα. Ψήστε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα και να γίνει τραγανή εξωτερικά.

  • Μεταφέρετε τη μπριζόλα σε ξύλο κοπής και αφήστε τη να ξεκουραστεί για 5–10 λεπτά. Στο μεταξύ, αλείψτε τις κομμένες πλευρές της μπαγκέτας με ελαιόλαδο και τοποθετήστε τη με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, πάνω στη ζεστή σχάρα. Ψήστε για λίγα λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρώμα και να γίνει τραγανή εξωτερικά.

  • Αλείψτε τις ψημένες πλευρές της μπαγκέτας με τη μαγιονέζα με μυρωδικά. Κόψτε το steak σε λεπτές φέτες κόντρα στις ίνες και τοποθετήστε τις στο κάτω μισό της μπαγκέτας. Από πάνω προσθέστε τα σοταρισμένα μανιτάρια και τα καραμελωμένα κρεμμύδια. Αλείψτε με τη σάλτσα Peppercorn και απλώστε τη ρόκα σε όλη την επιφάνεια. Τέλος, βάλτε και το πάνω μισό της μπαγκέτας, πιέστε ελαφρά και κόψτε σε μερίδες.

    Καλή Απόλαυση!


Αποκτήστε πρόσβαση σε αυτήν αλλά και σε πολλές άλλες συνταγές στην επίσημη εφαρμογή της TRAEGER.


Created by Traeger Grills  


Σχόλια


bottom of page