Πως να καψαλίσετε το κρέας σε μια ψησταριά Traeger

Ενημερώθηκε: 19 Σεπτ 2019


Συμβουλές μαγειρικής για να ψήσετε το χοιρινό σας

Δεν χρειάζεται να θυσιάσετε την γεύση του καπνιστού ξύλου για να πετύχετε τα κλασικά σημάδια της ψησταριάς.

Αν έχετε ακούσει ότι σε μια Traeger δεν καψαλίζεις, ήρθε ο καιρός να αλλάξετε άποψη.

Καψάλισμα είναι το σημάδεμα, μαρκάρισμα, ή το κάψιμο μιας επιφάνειας με εξαιρετικά υψηλή θερμοκρασία. Το καψάλισμα σφραγίζει την φυσική γεύση και δημιουργεί έναν νέο γευστικό συνδυασμό. Όταν οι πρωτεΐνες και τα σάκχαρα ζεσταθούν πάνω από τους 175 βαθμούς Κελσίου, το κρέας γίνεται καφετί και καραμελωμένο, το οποίο βελτιώνει την γεύση του. Η γεύση είναι αυτή που κάνει τους ανθρώπους να γλύφουν τα πιάτα τους.


ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ:

Μέσα στην ψησταριά πέλλετ της Traeger, ο ανεμιστήρας διάδοσης της θερμότητας επιταχύνει κατά 20% την διαδικασία του μαγειρέματος. Τοποθετώντας το κρέας απευθείας πάνω στην καυτή σχάρα, οι πρωτεΐνες ξεκινάνε να ζεσταίνονται, ενώ το μέρος του κρέατος που είναι ακόμα κρύο, κρυώνει με τη σειρά του την σχάρα της ψησταριάς, το οποίο επιβραδύνει την διαδικασία θέρμανσης των μερών του κρέατος που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με τη σχάρα. Μ’ αυτόν τον τρόπο η περιοχή του κρέατος που έρχεται σ’ επαφή με τη σχάρα έχει την επίδραση Maillard ή αλλιώς γίνεται καφέ, και δημιουργούνται καψαλισμένα σημάδια από την σχάρα στην πρωτεΐνη.

Το καψάλισμα συμβαίνει στην περιοχή του κρέατος που έρχεται σε άμεση επαφή με τη καυτή σχάρα. Η περιοχή αυτή μαγειρεύεται γρηγορότερα και σε υψηλότερη θερμοκρασία από το υπόλοιπο κρέας που μαγειρεύεται από την θερμότητα που κυκλοφορεί στη ψησταριά.