top of page

ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ALABAMA SAUCE


ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ALABAMA SAUCE
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΜΕ ΛΕΥΚΗ ALABAMA SAUCE
BBQ Pulled pork

To καπνιστό ή ψητό κοτόπουλο με την  λευκή bbq Alabama sauce είναι ένα από τα πιο συγκλονιστικά και νόστιμα πιάτα που έχετε δοκιμάσει! Εκτός από την πλούσια καπνιστή γεύση του κοτόπουλου την διαφορά την κάνει η λευκή, κρεμώδης και λίγο πικάντικη σάλτσα BBQ, που ταιριάζει απόλυτα με καπνιστό κοτόπουλο και όχι μόνο! Έτοιμη σε λιγότερο από 5 λεπτά, είναι μια γρήγορη και εύκολη σάλτσα με βάση τη μαγιονέζα. 


Είναι φτιαγμένη για να «βουτήξετε», να την περιχύσετε και να την αλείψετε πάνω σε καπνιστό κοτόπουλο ή να τη σερβίρετε ως συνοδευτική σάλτσα για κάθε είδους καπνιστά κρέατα, όπως pork ribs  ή χοιρινό σούβλας. Προσωπικά, την έχω πάντα στην πρώτη γραμμή της κουζίνας και την χρησιμοποιώ ως ντιπ λαχανικών και ως dressing για λαχανοσαλάτα! Εκτός από τη μαγιονέζα, έχει χρένο (horseradish) και πιπέρι καγιέν, όσο πρέπει για να αποκτήσει την πικάντικη γεύση, καστανή ζάχαρη ή μέλι για γλυκύτητα, ενώ το μηλόξυδο και ο χυμός λεμονιού ισορροπούν τη γευστική οξύτητα της σάλτσας. 


ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΤΗ ΛΕΥΚΗ ALABAMA SAUCE

Σε αντίθεση με μερικές από τις άλλες συνταγές μου με BBQ sauce, που απαιτούν το βράσιμο της σάλτσας, αυτή η σάλτσα μπάρμπεκιου είναι πιθανώς η πιο εύκολη που έχετε φτιάξει ποτέ! Για να ξεκινήσετε, βεβαιωθείτε ότι έχετε τα ακόλουθα συστατικά στη διάθεσή σας :

  • Μαγιονέζα

  • Mηλόξυδο

  • Καστανή ζάχαρη ή ουδέτερο μέλι ανθέων

  • Μουστάρδα

  • Χυμό λεμονιού

  • Xρένο (horseradish)

  • Αλάτι

  • Μαύρο πιπέρι

  • Πιπέρι καγιέν

Μόλις μαζέψετε τα υλικά σας, τα ρίχνετε όλα σε ένα μπολ και με ένα σύρμα τα χτυπάτε μέχρι να αναμιχθούν καλά και η σάλτσα να γίνει ωραία και λεία. Αυτό χρειάζεται μόνο! Χωρίς ψήσιμο, βράσιμο ή μείωση για την πυκνότητα και την υφή. Αυτή η σάλτσα είναι έτοιμη σε λιγότερο από 5 λεπτά, καθιστώντας την μια εξαιρετική επιλογή για όταν χρειάζεστε ένα πικάντικο συνοδευτικό, αλλά δεν έχετε πολύ χρόνο.

Μπορείτε να καταναλώσετε αυτήν τη σάλτσα αμέσως ή να την τοποθετήσετε στο ψυγείο για μερικές μέρες, ώστε να «δέσουν» οι γεύσεις. Ότι σας περισσέψει μπορεί να αποθηκευτεί στο ψυγείο για μέχρι και δύο εβδομάδες, μέσα σε αεροστεγές δοχείο.




ΥΛΙΚΑ


1,5 κιλό κοτόπουλο, κομμένο σε 8 κομμάτια 

Ηλιέλαιο για το άλειμμα του κοτόπουλου 

Για το Caribbean Rub 

1/2 φλιτζ. μαύρη ζάχαρη   

2 κ.σ. αλάτι 

2 κ.σ. θυμάρι, αποξηραμένο 

1 κ.γ. μπαχάρι, αλεσμένο 

2 κ.γ. μπούκοβο 

1 κ.γ. σκόρδο, σκόνη 

¼ κ.γ. γαρύφαλλο, σκόνη 

¼ κ.γ. κανέλα, σκόνη 

¼ κ.γ. μουστάρδα, σκόνη 



ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ / ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ


  • Για το μείγμα Caribbean rub: Σε ένα βάζο ή σε ένα σακουλάκι zip-lock ρίχνετε όλα τα μπαχαρικά και τα ανακατεύετε.



  • Για το κοτόπουλο:

Ρυθμίζετε τη ψησταριά - καπνιστήριο με pellet  στους 160  βαθμούς ή ανάβετε το γκριλ της ψησταριάς για έμμεσο ψήσιμο  και τυλίγετε τα τσιπς αγριοκαρυδιάς σε αλουμινόχαρτο.


  • Τρυπάτε το αλουμινόχαρτο σε διάφορα σημεία. Βάζετε το πακετάκι με τα τσιπς μέσα στην ψησταριά ανάμεσα στους καυστήρες. Σκεπάζετε την ψησταριά και το αφήνετε για 5 λεπτά, ώσπου να αρχίσουν να καπνίζουν τα τσιπς και ο καπνός από λευκός γίνει μπλε.  

  • Αλείφετε το κοτόπουλο με το λάδι και πασπαλίζετε καλά με το μείγμα rub, ψήστε το κοτόπουλο με κλειστό το καπάκι της ψησταριάς , σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, γυρνώντας κατά διαστήματα τα κομμάτια, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς και να ψηθεί, για περίπου 35 με 40 λεπτά ή μέχρι η εσωτερική θερμοκρασία στο στήθος να είναι στους 68ο C και στα μπουτάκια στους 74ο C.  

  • Μεταφέρετε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και το σερβίρετε με την Alabama sauce από δίπλα. Αν θέλετε μπορείτε όπως είναι καυτά τα κομμάτια κοτόπουλου, να τα περιχύσετε με λίγη από τη sauce ή ακόμα και να τα βουτήξετε μέσα στην sauce.

Καλή απόλαυση!



Οι χρόνοι ψησίματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το περιβάλλον και άλλους αστάθμητους παράγοντες.


Αποκτήστε πρόσβαση σε αυτήν αλλά και σε πολλές άλλες συνταγές στην επίσημη εφαρμογή της TRAEGER.




Created by  Mirsini Lampraki




Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page