top of page

ΨΗΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΡΕ ΜΕ ΤΣΑΤΝΕΥ ΜΗΛΟΥ


ΨΗΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΡΕ ΜΕ ΤΣΑΤΝΕΥ ΜΗΛΟΥ
ΨΗΤΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΑΡΕ ΜΕ ΤΣΑΤΝΕΥ ΜΗΛΟΥ


BBQ Pulled pork

Θέλετε το φετινό πρωτοχρονιάτικο γεύμα να είναι το πιο νόστιμο απο κάθε άλλη φορά;

Σας έχουμε την συνταγή για ανεπανάληπτο ψητό χοιρινό καρέ που θα σας αποζημιώσει με την μοναδική νοστιμιά του και την εκπληκτική εμφάνιση του.


Για βέλτιστα αποτελέσματα, θα χρειαστείτε ορισμένες οδηγίες για να προμηθευτείτε τη σωστή κοπή και να προετοιμάσετε το χοιρινό.

Ζητήστε αρχικά από τον κρεοπώλη να σας προμηθεύσει ένα κομμάτι χοιρινό καρέ από το κέντρο, με το δέρμα και ολόκληρα τα παΐδια του, να το ετοιμάσει σε γαλλική κοπή, έτσι ώστε το πάνω μέρος να απογυμνωθεί από τα κόκαλα.

Στην συνέχεια ζητήστε του να σας χαράξει το δέρμα μπακλαβαδωτά, ή με παράλληλες σχισμές σε αποστάσεις περίπου μισού εκατοστού μεταξύ τους, σε όλο το πλάτος του κομματιού. Αν η χάραξη είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να την αναλάβει ο χασάπης σας μπορεί να γίνει και από εσάς με ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι ή ένα κοπίδι.


Μπορείτε επίσης να το παραγγείλετε χωρίς κόκαλα, αν και είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι τα παϊδάκια που έχουν κόκαλο προσφέρουν μια εντυπωσιακή παρουσίαση στο γιορτινό τραπέζι.

Βεβαιωθείτε ότι το κομμάτι κρέατος που έχετε προμηθευτεί έχει παχιά στρώση λίπους κάτω από το δέρμα, προκειμένου να μην ξεραθεί κατά τη διάρκεια του ψησίματος.




ΥΛΙΚΑ


Για το χοιρινό

2 με 2 ½ κιλά χοιρινό καρέ  από το κέντρο, με τα κόκαλα από τα παϊδάκια του

2 κεφάλια σκόρδο κομμένα στη μέση εγκάρσια

8 κλαδάκια φρέσκο θυμάρι

2 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο

60 ml ηλιέλαιο

Αλάτι


Για το τσάτνεϋ μήλου

4 ξινόμηλα, καθαρισμένα, ξεσποριασμένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια περίπου 1 εκ.

¾ φλιτζ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο

½ φλιτζ. χυμό ροδιού

150 ml μηλίτη

¾ φλιτζ. καστανή ζάχαρη

1 κ.γ. σπόροι μουστάρδας

¼ κ.γ. κόκκινο πιπέρι σε νιφάδες

1 κομμάτι αστεροειδή γλυκάνισο


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ / ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ


Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, ρυθμίστε τη θερμοκρασία Traeger στους 250 ˚C και προθερμάνετε, με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά.


  • Στεγνώνετε το δέρμα του χοιρινού, όσο καλύτερα μπορείτε με τη βοήθεια χαρτιού κουζίνας ή με μια πετσέτα.


  • Αλατίζετε γενναιόδωρα το κρέας, και το δέρμα, φροντίζοντας να περάσει το αλάτι και στα κρυφά σημεία ανάμεσα στο κρέας και το κόκαλο.


  • Τοποθετείτε το κρέας επάνω σε μια σχάρα επενδυμένη με χαρτί ψησίματος και το αφήνετε στο ψυγείο, να ξεκουραστεί ξεσκέπαστο, για τουλάχιστον ένα βράδυ ή και μέχρι τρεις μέρες.


  • Χαράζετε το δέρμα με παράλληλες σχισμές σε αποστάσεις περίπου μισού εκατοστού μεταξύ τους, σε όλο το πλάτος του κομματιού, και φροντίζοντας όμως να μη φτάσετε με το μαχαίρι μέχρι το κρέας.


  • Ανοίγετε το κρέας επάνω από τα κόκαλα και ανάμεσα τοποθετείτε το σκόρδο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο. Χρησιμοποιώντας σπάγκο μαγειρέματος δένετε τα κόκκαλα επάνω στο κρέας, φροντίζοντας ώστε να εγκλωβίσετε ανάμεσα τα αρωματικά.


  • Αλατίζετε καλά το δέρμα και το αλείφετε με το ηλιέλαιο, κάνοντας μασάζ με τα χέρια σας φροντίζοντας το αλάτι να μπει και μέσα στις εσοχές που έχετε χαράξει.


Όταν είστε έτοιμοι να μαγειρέψετε, ρυθμίστε τη θερμοκρασία Traeger στους 250 ˚C και προθερμάνετε, με κλειστό καπάκι για 15 λεπτά.


  • Τοποθετείτε το κρέας με το δέρμα προς τα επάνω σε μια σχάρα ή σε χαρτί ψησίματος μέσα σε ταψάκι και το ψήνετε για μισή ώρα.


  • Ελαττώνετε τη θερμοκρασία στους 175ο C και συνεχίζετε το ψήσιμο μέχρι το κρέας να πιάσει θερμοκρασία 58ο – 60ο C στο εσωτερικό του, δηλαδή μετά από 1 ώρα περίπου.

Αν δεν έχει φουσκώσει και ξεροψηθεί αρκετά η πέτσα, αφαιρείτε το κρέας από την ψησταριά και ανεβάζετε και πάλι την ψησταριά στην υψηλότερη θερμοκρασία και στη συνέχεια τοποθετείτε πάλι το χοιρινό για μερικά λεπτά μέχρι να αποκτήσει το χρώμα και την τραγανάδα που θέλετε.





Όσο ψήνεται το κρέας ετοιμάζετε το τσάτνεϋ.


  • Σε ένα μεγάλο τηγάνι τοποθετείτε όλα τα υλικά και τα αφήνετε να πάρουν βράση.


  • Ανακατεύοντας χαμηλώνετε τη φωτιά, έτσι ώστε να σιγομαγειρεύεται το τσάτνεϋ για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά και να μελώσει.

  • Αφαιρείτε τον αστεροδειδή γλυκάνισο και αφήστε το τσάτνεϋ να κρυώσει.



Όταν είναι έτοιμο το χοιρινό, το βγάζετε από το φούρνο και το αφήνετε να ξεκουραστεί επάνω σε ξύλο κοπής για περίπου μισή ώρα. Στη συνέχεια αφαιρείτε τα μυρωδικά και κόβετε το κομμάτι σε φέτες, φροντίζοντας έτσι ώστε κάθε φέτα να έχει και λίγη από την τραγανή πέτσα. Σερβίρετε το χοιρινό ζεστό μαζί με το τσάτνεϋ.

 


Απολαύστε !




Οι χρόνοι ψησίματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το περιβάλλον και άλλους αστάθμητους παράγοντες.


Αποκτήστε πρόσβαση σε αυτήν αλλά και σε πολλές άλλες συνταγές στην επίσημη εφαρμογή της TRAEGER.




Created by Mirsini Lampraki




Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page